Kaffets historia
Kaffet upptäcktes från första början av en fåraherde som kom underfund med att de små bären på kaffeträdet kunde användas till att göra en uppiggande dryck. Efter hans upptäckt spred sig kunskapen om kaffet vidare till klostret och kyrkan för att senare spridas världen över.
Kaffet kom till Sverige för första gången 1685 och användes då främst i medicinskt syfte och såldes via apotek. Efterhand kom kaffet att bli en självklarhet för de flesta svenskar, även om det under en lång tid ansågs vara en väldigt exklusiv dryck.
Idag dricker var och varannan svensk kaffe dagligen, för många har kaffedrickandet blivit en självklarhet i vardagen. Det är inte ovanligt att en svensk dricker ett flertal koppar kaffe om dagen och då gärna i jobbsammanhang. Anledningen till detta är att kaffebönan har en uppiggande effekt som bidrar till att koncentrationsförmågan ökar.
Kaffebönor
Det finns en mängd olika sorters kaffebönor som odlas fram runt om i världen. Främst odlas bönorna fram i varma länder eftersom kaffeträden är väldigt känsliga mot kyla. Populära producentländer av kaffe är bland annat Brasilien och Colombia.
Här är några exempel på omtyckta bönor:
• Santosbönor
• Colombiabönor
• Javabönor
Bryggtekniker
Precis som att det finns många olika sorters bönor så finns det även en mängd olika bryggtekniker för att producera kaffe. Ett sätt är att använda sig av en vanlig kaffekokare där du hettar upp vatten som sedan hälls över det malda kaffet. Man kan även använda sig av en presskanna och då värmer man först upp vatten tills det precis når kokpunkt och sedan häller man vattnet över kaffet och rör runt med en sked. Därefter väntar man några minuter innan man sätter i pressen och pressar neråt. Det finns även något som kallas för en perkolator. En perkolator ser ut som en termos men har sin kaffebädd högst upp.