Kaffe på jobbet är viktigare än du tror

Du visste säkert att kaffe är bra på många sätt, men vet du verkligen hur bra det faktiskt är för hälsan? Nej, förmodligen inte. Du kan fortsätta sörpla i godan ro.

 

Den som har kaffemaskin på jobbet, och inte en 11 liters kaffebryggare, vet skillnaden på gott och ja, besk vätska. Det kanske till och med är en kaffemaskin av något slag som du kan hitta här på https://www.cafebar.se/? Alldeles oavsett kan en kopp kaffe då och då bidra till en skön paus i jobbet och det gör att du kan återvända till arbetsuppgifterna med stärkt fokus i ett senare skede. När jobbet har en central mittpunkt där kaffet kokas till härligt bryggljud och doft av malda bönor, ja då blir det nästan som att sitta på ett café och jobba. En dröm för många.

Därför är kaffe så himla bra

I en forskningsartikel på ki.se går det att läsa om hur miljontals människor varje dag dricker kaffe för att få energin att ta sig till jobbet, eller tar sin första dos av det svarta guldet när de anlänt till sin arbetsplats. Allra mest dricker vi här i Sverige och Finland, kanske för att vi ska uthärda mörka kalla vintrar med snö, slask och blåst.

I Iform skrivs det om hur kaffet sätter igång förbränningen, eftersom det påverkar det centrala nervsystemet, hjärta, kretslopp samt ämnesomsättning. Kaffe skyddar även för vissa former av cancer i tjocktarmen och ändtarmen, samt hämma utvecklingen av levercancer, samt cancer i mun och svalj. Ganske potent som skyddsmedel mot farliga sjukdomar med andra ord, om än i en mindre, skyddande effekt. Det är även skyddande om du har förmaksflimmer eftersom att koffein blockerar effekter av kemikalien adenosin, en kemikalie som kan främja förmaksflimmer. Tidigare har forskare trott precis tvärtom, att kaffe var att undvika vid just förmaksflimmer.

Däremot är det inte bra med alltför mycket koffein, som i energidrycker. Upp till tre kommer kaffe per dag är dock säkert när du har hjärtrytmrubbningar, liksom skyddande för dig som har drabbats av ett sådant sjukdomstillstånd. Mer om detta i bland annat SVT.

Scroll to top