Kaffe kan motverka cancer

Men nu kanske man inte längre behöver tjata om att kaffe är beroendeframkallande och ger folk dålig andedräkt och gula tänder. För nu har det visat sig att kaffe faktiskt kan förhindra cancer.

817564-white-mug-of-coffee-isolated

Vi svenskar fullkomligt älskar kaffe. Det har vi konstaterat gång på gång. Vad vi egentligen gillar med drycken varierar från person till person. Vissa tycker att smaken av kaffe är gudomlig medan andra gillar doften mer. En del tycker inte att kaffe smakar speciellt gott, men kan inte klara sig utan koffeinkicken man får av drycken. Somliga ser egentligen inte charmen med kaffe alls men har en gång börjat dricka det och blivit beroende.

Kaffe förebygger cancer

Huruvida kaffe är bra för personen som dricker det har blivit omdiskuterat eftersom det kommit olika rön om kaffets effekter. Men den senaste forskningen som tidningarna skrivit om talar till kaffets fördel. Det är nämligen så att kaffe kan minska risken för hudsjukdomen malignt melanom, alltså en form av hudcancer. Ju mer kaffe man dricker, desto mer skyddad från sjukdomen verkar man bli, rapporterar Svenska Dagbladet. I studien där upptäckten gjordes utgick man från en befolkningsstudie där ungefär 450 000 ljushyade amerikaner fick ange sitt kaffedrickande. Deltagarna följdes upp under tio år. Det visade sig att de som drack åtminstone fyra koppar kaffe varje dag, hade 20 procent mindre risk att drabbas, jämfört med de personer som drack minst kaffe.

Fler positiva effekter

Tidigare har kaffe visat sig ha andra positiva effekter på hälsan enligt studier. Bland annat ska kaffe vara bra för:

  • Att gå ner i vikt. Koffeinet som finns i kaffe höjer ämnesomsättningen och det betyder att kaffet bränner fett.
  • Att motverka diabetes. Enligt forskning har de som dricker kaffe mindre risk att drabbas av typ 2 diabetes.
  • Att motverka depression. I en amerikansk studie kom resultaten fram till att risken att drabbas av depression minskade med 20 procent bland de som drack fyra eller fler koppar per dag. Men även om man drack färre koppar fick det effekt.
  • Att få ut mer av träningen. Koffeinet i kaffet förbättrar uthålligheten och prestationen för den som dricker.
Scroll to top