Dammsugare på fat

Har du cafédrömmar?

Drömmer du om att starta ett eget café, eller om att ta över en befintlig caférörelse? Var i så fall beredd på att lägga ned massor av hårt arbete. Men det finns också mycket som får arbetet att kännas värt ansträngningen.

Svenskarna är ett folk som älskar att fika. Det innebär att det finns gott om caféer i vårt avlånga land, både i städerna och på landsbygden. Kanske har du en idé om var det skulle gå att driva ett café. Enligt en intervju i Mix Megapol har t.o.m. Jonas Sjöstedt, ledare för Vänsterpartiet, en dröm om att driva ett café.

Utrustningen du behöver för att starta café

Till ett café behöver du service och restaurangmöbler. Vilken typ av möbler du ska ha beror på caféets inriktning. Ska alla gästerna sitta utomhus, och ska caféet bara vara öppet på sommaren? Eller vill du ge en gammeldags känsla, eller kanske en modern känsla? Den här typen av övervägningar avgör hur möblemanget ska se ut. Om du tänker dig ett katt-café, som det som snart ska öppna i Stockholm, bör du ha möbler som står emot katternas klor.

Inriktningen avgör inte bara vilket möblemang du ska ha, utan också viken annan typ av utrustning du behöver. Om du exempelvis vill servera syriska rätter, som på detta café i Helsingfors behöver du utrustning för detta. Kanske vill du även ha möbler och dekorationer som ger en känsla av Mellanöstern.

Ett alternativ till att starta ett café är att ta över en befintlig verksamhet. Finns det något café på orten där du bor som du tror att du skulle kunna driva bättre? Kanske kan du ta över det. Det skadar inte att höra sig för, men tänk på att du bör ha finansieringen klar innan du tar över. I Mjölby har företaget Mat i Folkungabygden, som ägs av kyrkan, tagit över driften av ett populärt café. Läs mer om detta här.

Scroll to top