Kvinna undersöker bröd

Glutenfritt mer poppis än någonsin


Människan är i grund och botten inte byggd för att processa gluten, och en ökning av diagnostiserade fall av glutenintolerans får många att skippa gluten, även bland dem som inte lider av intolerans för att känna sig friskare. Men vad är egentligen gluten, intolerans och känslighet?

 

Råd kring hur man bör agera gällande den glutenfria trenden skiljer sig åt och vissa hävdar att allt bara är påhitt. Men det finns information som pekar på att vi inte är byggda för att äta stora mängder gluten av olika hälsorelaterade faktorer. Många väljer därför idag att äta mer glutenfritt för att få bättre hälsa.

Vad är gluten?

 

Gluten är ett gemensamt namn för de proteiner som finns i spannmål, skriver Expressen. Det finns ibland annat bröd, pasta, gröt och mycket mer. Det är proteinet i spannmålet som gör brödet fluffigt och gör att degen jäser lättare. Om man har glutenintolerans, eller celiaki som det också heter, så bildar kroppen antikroppar mot dessa proteiner vilket gör att man kan bli mycket sjuk av att få i sig gluten.

Glutenintolerans

 

Celiaki eller glutenintolerans är ärftligt och i Sverige är det vanligt, vi har den högsta förekomsten av glutenintolerans i västvärlden. Faktum är att många svenskar lever med glutenintolerans utan att veta om det, vissa har till och med testat sig mot det, men först vid senare tillfällen har det visat sig att intoleransen fanns där. Ny forskning har även visat på att celiaki inte bara är ärftligt, det har också visat sig att kosten har betydelse. En studie pekar på att mängden gluten som man får i sig i tidig ålder kan påverka om man blir intolerant eller inte. Faktum är också att människan inte är byggd för att smälta gluten. Alla människor är nog mer eller mindre känsliga mot gluten, oavsett om man märker det eller inte. Vissa anser att man bör äta enligt så kallad stenålderskost, som inte innehåller gluten alls eftersom det är så människan ätit sedan evolutionstider.

Symptom på intolerans och känslighet

232818-wheat-and-blue-sky

 

Här följer en lista på symptom från Vårdguiden som kan peka på att man möjligtvis lider av glutenintolerans. Känslighet kan egentligen ha liknande symptom, men då inte lika starkt, vissa har bara några av symptomen och andra har inga alls.

 

  • Diarré, gasig, förstoppning, uppsvullen och bubblig i magen ofta.
  • Känsla av trötthet och nedstämdhet.
  • Viktnedgång och ont i skelettet.
  • Munblåsor som kommer och går ofta samt hudblåsor.
  • Illamående och kräkningar av ingen anledning.
  • Svårighet med att få barn.
  • Dåligt immunförsvar.
Scroll to top