En klassisk fika

Sverige är känt för många saker så som Abba, Ikea och Stockholmssyndromet. Men någonting som alla turister får höra när de kommer till Sverige är att de måste gå och ta en “Swedish fika”, då det är någonting som är typiskt Svenskt.

Att förklara för en svensk vad en fika är och går ut på är verkligen inget problem, vi har ju till och med ett namn för det – vilket är unikt. Men hur kommer det sig att vi älskar att fika? Och vad är egentligen att fika? Och vad kommer ordet ifrån? Här har vi samlat all information om den Svenska fikan som är värd att kunna. Välkommen att lära dig om vår svenska favoritsyssla som är full av bullar och kaffe.

Information om Sverige och fika

  • Fika beskrivs som en social samhällsinstitution i Sverige. Förklaringen av fika är att man tar en paus från en aktivitet, till exempel sitt arbete, för att dricka kaffe eller dylik med vänner och bekanta. Självklart kan detta också innebära att man tar en kaka eller en bulle till.
  • Traditionen fika, alltså en kaffepaus med tilltugg, är centralt i svensk kultur och vi Svenskar konsumerar nästan mest kaffe i hela världen.
  • En fika kan äga rum hemma, på ett café eller på ett konditori. Det kan också vara vanligt att man tar en fika på arbetsplatsen. Det är inte alls ovanligt att man på jobbet har till exempel fredagsfika, då alla samlas för att njut av en bulle och lite kaffe.
  • En äldre betydelse av ordet fika lever till viss del fortfarande kvar, och då betyder det endast kaffe. Det kommer från att man förr sa en kopp fika när man skulle dricka kaffe.
  • Ordet fika finns belagt sedan 1910 och kommer av att man vände på ordet kaffe. Verbet bildade sedan ordet fik.
  • Innan fika betydde just fika hade det en annan betydelse, bland annat att röra ivrigt på armarna.

Unikt för Sverige

 

Det är verkligen intressant att det kan vara så otroligt unikt med Sverige att ta en fika. Och det är ju så att vi faktiskt fikar ofta. Hur många gånger har man inte mött upp en vän eller familjemedlem för att sätta sig på ett café och dricka omåttligt med kaffe samtidigt som man sitter och löser världsproblem. Man märker snabbt när man är utanför Sverige att fika inte alls är lika vanligt. Och visst finns det caféer där man kan sitta och prata över en kopp, men det känns helt enkelt inte likadant, utan det är som om man saknar någonting. Sen är ju kaffet inte av samma kvalitet som det är i Sverige, utan ofta får man nöja sig med dåligt blandat snabbkaffe, om man inte tar någonting från espressomaskinen. Bryggkaffe är en lyx vi har i Sverige som inte alls har slagit på samma sätt utan för landets gränser. Vi Svenskar ska helt klart vara stolta över den svenska fikan, och förhoppningsvis kommer vår fik-tradition för alltid att hålla i sig, och sprida sig ner till våra barns barns barn.

Scroll to top