Crowdfunding – insamling av pengar

Crowdfunding är ett sätt att samla in pengar från allmänheten till ett projekt, att finansiera något välgörenhetsprojekt, att samla in pengar för att finansiera produktutveckling eller något annat som behöver samlas pengar till. Får finansiären en vara eller tjänst av värde för donationen är detta momspliktigt eftersom det räknas som omsättning för företaget som sökt crowdfunding. Här kommer vi med lite tips på hur du kan sätta igång en crowdfunding!

En typ av crowdfunding kan vara att samla in pengar till den lokala idrottsklubben genom att hyra en popcornmaskin som du sedan säljer popcorn från. Idrottsföreningens volontärer står på torget en marknadsdag med popcornmaskin och hoppslott och tar en summa för varorna. De söker bidrag till klubbens verksamhet genom att erbjuda en vara som tackgåva: “ge ett bidrag på 50 kr och få en strut med popcorn!”. Att struten hade kostat exempelvis 15 kronor i produktionskostnad gör att det räknas som en tackgåva likställd med reklamgåva av mindre eller försumbart värde. Hos Skatteverket ska gräsrotsfinansiering beskattas om det ges en gåva eller vara tillbaka till givaren som kan räknas som omsättning för företaget som söker crowdfunding. Finansiell crowdfunding är när finansiären investerar kapital i utbyte mot ägarandelar som kan ge avkastning i framtiden. Det kan också handla om att låna ut pengar. Dessa pengar kan betalas tillbaka med ränta och räntan är skattskyldig för mervärdesskatt.

Crowdfunding online

Insamlingar av olika slag på webben finns det gott om, det kan vara allt ifrån privatpersoner som behöver hjälp med en veterinärräkning för sin sjuka katt till folk som inte har råd att gå till tandläkaren eller frilansande journalister som ber om bidrag via Swish för sina artiklar som publiceras i sociala medier.
Det finns olika plattformar som kan användas för att starta en insamling och de plattformarna tar ofta en liten procentuell avgift på den summa som samlas in.

Gå alltid på magkänslan när det gäller insamlingar, det finns ett och annat bedrägeri inom branschen när det kommer till insamlingar i sociala medier, bloggar och liknande. Många redovisar med kvitton och information om vad som händer, men tyvärr inte alla.

Scroll to top