Att driva ett Café och Barställe

Att ha sitt alldeles egna café är en dröm för många. Och många har även en önskan om att få driva en kombinerat verksamhet av Café och Bar där man kan erbjuda sina kunder både kaffe och alkoholhaltiga drycker så som vin, öl och cider. Men för att kunna driva en sådan verksamhet gäller det att man har koll på hur branschen fungerar, vilka regler som gäller och såklart måste man veta en hel del om drycker. Passa därför på och läs mer om viner och andra drycker som du är intresserad av att sälja. För om du inte är påläst, eller känner någon som är det så kommer det bli svårt att hålla verksamheten flytande.

Alkoholtillstånd

För att få servera alkoholhaltiga drycker måste man ha ett serveringstillstånd, ett så kallat alkoholtillstånd. För att få ett sådant tillstånd måste man göra en ansökan och för att få ansökan beviljad krävs följande:

  • Serveringstillstånd ges till den som visar sig lämplig med hänsyn till personliga och ekonomiska omständigheter
  • Den som ges tillstånd ska ha goda kunskaper om alkohollagstiftning (Detta testas genom ett kunskapsprov som är gjort av Statens folkhälsoinstitut)
  • Verksamheten ska ha tillgång till ett eget kök i anslutning till serveringslokalen samt att kunderna ska ha tillgång att välja mellan ett flertal olika maträtter. Man får alltså inte servera alkohol om man inte heller serverar mat.
Scroll to top