Är kaffe på maten nyttigt eller farligt

servitör med kaffekoppNär du är ute och äter på restaurang så kommer alltid servitören och erbjuder sällskapet att titta på dessertmenyn och hör om det är någon som vill ha kaffe på maten. Frågan är bara om det är bra för kroppen att ta en kopp eller ska man undvika den för att den är rent hälsofarlig.

Det har alltid varit ett trevligt sätt att umgås med sina vänner genom att äta middag ihop. Förr om åren var det vanligare att man bjöd hem varandra på middagar hemma men i större städer som Stockholm där utbudet av restauranger ökat markant under de senaste åren (du läsa recensioner på www.restaurangerstockholm.nu om du vill ha tips på vilka som är värda ett besök) och det har blivit mer vanligt att man träffar sina vänner för en god middag på en restaurang. Restaurangbesöket handlar ju inte bara om att äta gott utan just umgänget med sina vänner och man vill ju därför stanna kvar ett tag till trots att maten är uppäten. En tradition som många länder har är att dricka kaffe efter maten för att det sägs hjälpa till med matsmältningen, men enligt en artikel så är det tvärtom inte alls bra ur ett hälsoperspektiv att dricka kaffe på maten eftersom den höjer blodsocker nivån så att kroppen inte plockar upp de nyttiga näringsämnen som maten innehåller. Det är för diabetiker väldigt dåligt att ta en kopp enligt samma artikel.

I en helt annan artikel står det i stället om de psykologiska fördelarna med att dricka 3-4 koppar kaffe per dag då de har en inflammationshämmande effekt. Med på listan är även vin i måttliga mängder, olivolja, fisk och gröna grönsaker såsom bladspenat och broccoli. Så ska man tolka den undersökningen rätt så är en middag på en medelhavsinspirerad restaurang där en flaska vin delas och alltsammans avslutas med en kopp kaffe rena hälsokuren för den som vill hålla sig glad och undvika att bli deprimerad. Bara upplevelsen låter ju som en bra kur som depression att äta gott med vänner låter ju som det ljuva livet, men om det stämmer att kaffe på maten inte är bra ur en annan synpunkt kanske man ska dricka 3-4 koppar under dagen och välja koffeinfritt på restaurangen eller varför inte ett litet glas vin till, om det ändå är nyttigt?

Posted in Mat
Scroll to top