Allt du behöver veta för att starta eget café

Drömmen om att starta en egen restaurang eller att ha ett eget café är stor, och det har vi också skrivit om förut. Att ta steget mot drömmen är inte alltid det lättaste utan det handlar om att verkligen våga satsa och vara redo för att kämpa för att allting ska fungera för att gå i vinst. Att det är en läskig väg att gå är helt klart förståeligt, men en ska alltid komma ihåg att det ÄR möjligt, att göra sin vision till verklighet.

6 punkter på vägen

För dig som vill starta upp ett eget café har vi tagit fram de bästa tipsen för att lyckas, och om du läser igenom dessa kan du vara säker på att du är ett steg närmare drömmen.

  • Affärsplan! Ordna en affärsplan där du ordentligt beskriver hur du ska gå tillväga för att förverkliga din idé. Tänk igenom vilka du ser som eventuella gäster (vilka är din målgrupp?) och varför de ska vilja äta och dricka kaffe på just ditt café. Beskriv också hur din meny ska se ut, kanske ta ut ett förslag? Beräkna också in kostnader, och fundera hur mycket du kan ta för en kopp kaffe. Tänk över om du ska ha personal, hur du ska marknadsföra ditt ställe, vad för konkurrenter du kommer att ha och hur inredningen kommer att vara. Glöm inte heller att skriva ner eventuella hot. Vad är det som kan göra att du misslyckas? Genom att redan i affärsplanen vara beredd på hinder kan du lättare komma förbi dem.
  • Lokal! Börja söka efter lokal. Kolla igenom i de områden som du är intresserad av att öppna i, och kontrollera konkurrent och vad kostnaden ligger på. När du väl hittar en lokal som är bra i både kostnad och område gäller det att du kikar igenom för att se vad som behöver  göras. Renovering till exempel? Då måste du kolla upp allt som heter bygglov innan du kör igång!
  • Starta företag! När du har affärsplan och lokal klart kan du starta och registrera ditt företag. Lättast blir det om du klickar dig in på verksamt.se och följer hänvisningarna där.
  • Tillstånd! Du kan behöva söka tillstånd från olika myndigheter, exempelvis om du ska ha uteservering eller servera alkohol. Musik, spelautomat och restaurangkasion är också saker som du måste ansöka om ifall det är något du vill ha i ditt café.
  • Betalning. Kolla igenom vad för typ av betalning som du ska erbjuda dina kunder. Att endast ha kontanter är okej, men då ska en ha i åtanke att det inte alltid är som så att kunderna har annat än kort. Det blir också krångligare att redovisa skatt och dylikt när du handlar med kontanter.
  • Inredning. När allt det administrativa är klart kan du på riktigt leka med det roliga såsom inredning och menyer. Återgå till din affärsplan för att inspireras och se till så att du håller samma koncept. Om du plötsligt vänder och väljer en ny stil kan det slå tillbaka i och med att den målgrupp du riktar dig mot kanske inte är intresserad.

 

Scroll to top